Adres

Mareşal F. Çakmak Cd. Dağlı 2 İşhanı No:9/4 İskenderun-HATAY

Telefon

0 (326) 614 41 14

İSİM- SOYİSİM DEĞİŞTİRME DAVASI

İSİM- SOYİSİM DEĞİŞTİRME DAVASI

19Mar

2018

Genel

İSİM- SOYİSİM DEĞİŞTİRME DAVASI

İsim- Soyisim Değişikliği

İsim değiştirmeye yönelik hukuki düzenleme Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesinde yer almaktadır. TMK 27. maddeye göre : Adın değiştirilmesi ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenebilir. Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilan olunur. Ad değişmekle kişisel durum değişmez. Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak 1 yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir denilerek adın değişitirilmesi davası yasal zemine oturtulmuştur. Medeni Kanunumuz, bazı özel durumlar ve koşullar dahilinde  kişinin ad ve soyadının değiştirilmesine izin vermektedir.

Medeni  Kanun’un izin verdiği koşullarda kişiler;

  • Ad ve Soyadını değiştirebilecek
  • Yeni bir ad alabilecek, kullandığı ada başkaca bir ekleme yapabilecek veya çıkarabilecektir.

Burada dikkat edilmesi gereken husus, ad ve soyadın değiştirilmesi ile ad ve soyadın düzeltilmesi davaları arasındaki farktır. Ad ve soyadın değiştirilmesi davasında, kişi tamamen yeni bir ad veya soyada kavuşurken, düzeltme davasında Örneğin, kişinin aslında Selin olması gereken adı yanlışlıkla Serin olarak yazıldığından bahisle, doğrusu olan Selin’e çevrilmesidir.

İsim-soy isim değişikliği yapılabilmesi için haklı bir sebebin varlığı ve mahkemeye başvuru yapılması gereklidir. Haklı bir sebebin varlığı kavramı Medeni Kanun ile şart koşulmuş olmasına rağmen hangi sebeplerin haklı olarak nitelendirilebileceği Nüfus Kanunu ve Soyadı Kanunu içeriğinde yer almaktadır. Ad ve Soyadı değiştirebilmek için haklı sebep sayılabilecek olan hallere örnek vermek gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kişinin kimliğinde yazan isimden başka bir isim ile tanınıyor olması
  • İsmin komik, çirkin, iğrenç veya ahlaka aykırı bir anlam taşıması
  • İsmin söylenişinin güç olması
  • Aynı ismin birden fazla kişi tarafından kullanılması nedeniyle sosyal hayatta karışıklığa yol açması
  • Din ve uyruk değiştirme
  • Cinsiyet değiştirme
  • Aileden birinin ağır suç işlemesi veya kötü şöhret sahibi olması

İsim değişikliği davası sonunda evlilik birliği içerisinde kocanın soy isminin değişmesi ile eşin ve çocukların da soy ismi değişecektir.

Ayrıca İsim Değişikliği Davası sonunda adını veya soyadını değiştiren şahısların Miras Hukuku bağlamında herhangi bir değişikliğe uğramayacakları açıktır. Nitekim mirasçısı olduğu kişilere mirasçılıkları devam edecek, altsoyları da kendilerine mirasçı olmaya devam edeceklerdir.

Dava sonlandıktan sonra tüm devlet ve banka sistemlerinden isminiz hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan otomatik olarak değişecektir. Bir talepte bulunmanıza gerek yoktur. Yine de bazı evraklarınızı değiştirmek isterseniz ilgili kuruma verip yenisini alabilirsiniz.

 

 


Bu yazı daha önce kez okundu.

Yorum Yaz

Adınız

Email

Yorum

1 Yorum

Hacer

22 Tem 2018

Merhaba benım ablam eşiyle imam nikahlı idi bir cocukları oldu ve eşi vefat etti bizde cocuga annenın soy ismini verdik. Anne sonrada tekrar evlendi ona şimdi ki eşinin soy ismini Ersek ileride cocuk için bir problem olur mu?

en çok okunanlar

GOOGLE SİLME VEYA İÇERİK KALDIRMA

GOOGLE SİLME VEYA İÇERİK KALDIRMA 03 Oca, 2019

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası 05 Eki, 2018

AİLE VE ŞAHIS HUKUKU

AİLE VE ŞAHIS HUKUKU 28 Eyl, 2018

MAKALE KATEGORİLERİ