Adres

Mareşal F. Çakmak Cd. Dağlı 2 İşhanı No:9/4 İskenderun-HATAY

Telefon

0 (326) 614 41 14

EVLAT EDİNME DAVASI

EVLAT EDİNME DAVASI

02Şu

2018

Genel

EVLAT EDİNME DAVASI

Küçüğün Evlat Edinilmesi

Evlat Edinme

Medeni Kanunumuzda küçüklerin evlat edinilmesinde genel şart olarak 3 şart öngörülmüştür. Bir küçüğün evlat edinilebilmesi için, her şeyden önce onun kendisini evlat edinecek kişi tarafından bir yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş olması şarttır. Evlat edinmenin her halde küçüğün yararına olması şarttır. (MK.m.305/II) Evlat edinmeyle evlat edinenin halen hayatta olan diğer çocuklarının menfaatlerinin hakkaniyete aykırı biçimde zedelenmemesidir. (MK.m.305/II)Medeni Kanunumuz küçüklerin evlat edinmesiyle ilgili olarak yukarıda açıkladığımız 3 genel şartın yanında başka bir takım “özel şartlar” da aramaktadır.

EŞLERİN BİRLİKTE EVLAT EDİNMESİ    

Eşlerin birlikte evlat edinebilmeleri için 5 yıldan beri evli olmaları şartı bulunmakla birlikte en az 5 yıl evli olma şartını doldurmayan eşlerin alternatifi, eşlerin 30 yaşını doldurmuş bulunmalarıdır. 30 yaşını doldurmuş olan eşler evlilikleri henüz 5 yıllık süreyi doldurmamış olsa bile, birlikte evlat edinme hakkına sahip olurlar.

TEK BAŞINA EVLAT EDİNME

Eşlerden biri, en az iki yıldan beri evli olmaları veya kendisinin otuz yaşını doldurmuş bulunması koşuluyla diğerinin çocuğunu evlât edinebilir. (MK.m.306/III) Böylelikle bir eşin, diğer eşin önceki evliliğinden olan çocuğunu evlat edinmesiyle öz evlat- üvey evlat ayrımı giderilmiş olacaktır.

Ayrıca evli olmayan kişi otuz yaşını doldurmuş ise tek başına evlât edinebilir. Otuz yaşını doldurmuş olan eş, diğer eşin ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksunluğu veya iki yılı aşkın süreden beri nerede olduğunun bilinmemesi ya da mahkeme kararıyla iki yılı aşkın süreden beri eşinden ayrı yaşamakta olması yüzünden birlikte evlât edinmesinin mümkün olmadığını ispat etmesi hâlinde, tek başına evlât edinebilir. Evlat edinme ister birlikte ister tek başına olsun, evlat edinilenin evlat edinenden en az 18 yaş küçük olması şarttır. Aksi halde evlat edinmeye karar verilemez. Bir diğer şart küçüğün rızasıdır. Ayır etme gücüne sahip küçük, rızası alınmadıkça evlat edinilemez.Bir küçüğün evlat edinilebilmesi ancak onun ve ana babasının rızasıyla mümkün olabilir. (MK.m.309/I)

EVLAT EDİNME DAVASI

Evlat edinmek için yapılması gereken işlem görevli ve yetkili mahkemede dava açmaktadır. Burada mühim olan husus yukarıda bahsettiğimiz şartların oluşup oluşmamasıdır. Nitekim şartların oluşması halinde evlat edinme işlemi için yalnızca hukuki prosedür kalmış olacak ve evlat edinme davası için biz yetkili avukatlar bu prosedürü sürdüreceğiz. Evlat Edinme Davası, evlat edinecek kişi veya kişiler ile evlat edinilecek küçük veya ergin arasındaki hukuki münasebetin kurulmasına hizmet eder.

Evlat Edinme Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Evlat edinme davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Şayet davanın açılacağı yargı alanında Aile Mahkemelerinin olmaması halinde dava, Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülecektir.

Evlat edinme davalarında yetkili mahkeme ise eşlerden birinin veya evlat edinecek kişinin oturma yeri Aile Mahkemesidir.

Evlat Edinme Davası Süreci          

Evlat edinme işlemi, evlat edinen ile evlat edinilen arasında yapılacak bir sözleşmeyle değil, mahkemenin vereceği bir kararla tamamlanacaktır. Evlat edinme davalarında, esaslı olarak görülen ve Türk Medeni Kanununda gösterilmiş şartların varlığının saptanması ilk işlemdir. Nitekim bu şartların varlığı halinde evlat edinme davası Aile Mahkemesince karara bağlanabilecektir. Bunun yanı sıra açılacak davanın türüne göre tanıkların beyanları alınmalı, tarafların sosyal ve ekonomik durumları araştırılmalıdır. Dava sürecinde evlat edinecek kişilerle evlat edinilecek küçük arasındaki hukuki ilişki irdelenecek, evlat edinme işleminin gerçekten amacına hizmet edip etmeyeceği saptanacaktır. Hakim gerekirse psikolog, pedagog veya çocuk psikiyatrını davet ederek bizzat görüş alacak ve bilirkişi raporu olarak dosyada yerini alacaktır.

Evlat Edinme Davası Ne Kadar Sürer ?

Evlat edinme davasında süreç, ilgili kurumlara yazılan yazılara cevap verilme süresine göre değişiklik göstermektedir. Nitekim mahkemeler işlemleri hızlı bir şekilde yapsalar da gerek emniyete yazılan yazılar gerekse de bilirkişi raporlarının geç gelmesi bu süreci uzatmaktadır. İşbu nedenle davanın ne kadar süreceğine dair bilgi vermek pek mümkün olmamakla birlikte en erken 5-6 ay içerisinde dava sonuçlanabilecektir.

Evlat Edinme Davalarında Vesayet Makamının İzni

Evlat edinme davalarında, şayet küçük bir kurumda yaşıyor veya bir vesayet makamının gözetimi altında ise ; evlat edinme işlemleri için vesayet makamlarından izin alınması gerekmektedir. Nitekim bunun için de vesayet makamları kendi araştırmalarını yapmakta, şayet evlat edinme işlemleri usulüne uygun ise icazet vermektedirler.

Evlat Edinme Davasının Sonuçları

Evlat edinme davasının sona ermesi ve evlat edinme kararının çıkmasıyla birlikte bazı hukuki hususlar değişiklik kazanacaktır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür :

  • Evlatlık küçük ise evlat edinenin soyadını alacaktır.
  • Şayet evlat edinilen kişi ergin ise; kendi isteği halinde evlat edinenin soyadını alabilir.
  • Ana ve babaya ait olan hak ve yükümlülükler, evlat edinene geçecektir
  • Evlatlık, evlat edinen kişilerin mirasçısı olacaktır
  • Eşler tarafından evlat edinilen küçüğün nüfus cüzdanında ana ve baba hanesine, yeni ana ve babası yazılır.
  • Evlatlık edinilen küçüğün nüfus bilgileri halk arasında kütük olarak adlandırılan nüfus kütüğüne geçirilir.
  • Evlat edinecek kişi veya kişiler, evlat edinme işleminin gizli tutulmasını istedikleri takdirde ilgili mahkeme bu belgeleri gizli tutmakla yükümlüdür.

Evlat Edinme Davası İçin Vekaletname Bilgileri

Evlat Edinme Davasının avukatla takibi için tarafımıza vekaletname çıkarılmalı ve bu vekaletnamede özel yetki verilmelidir. Nitekim evlat edinme işlemi özel bir işlem olup Aile Mahkemeleri vekaletnamedeki bu özel yetkiye önem vermektedir. Evlat edinme işlemleri için tarafımıza vekaletname çıkarılırken ilgili notere ‘evlat edinme davası açmaya, evlat edinme işlemlerini gerçekleştirmeye’ ibarelerinin eklenmesi talep edilmelidir.

 

                                                              

 


Bu yazı daha önce kez okundu.

Yorum Yaz

Adınız

Email

Yorum

0 Yorum

Bu yazıya henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!

en çok okunanlar

GOOGLE SİLME VEYA İÇERİK KALDIRMA

GOOGLE SİLME VEYA İÇERİK KALDIRMA 03 Oca, 2019

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası 05 Eki, 2018

AİLE VE ŞAHIS HUKUKU

AİLE VE ŞAHIS HUKUKU 28 Eyl, 2018

MAKALE KATEGORİLERİ